Pop Punk

Punk of punkrock is een ruwe vorm van rockmuziek die opkwam in de tweede helft van de jaren zeventig van de twintigste eeuw. Oorspronkelijk een zowel muzikaal als sociaal verschijnsel dat zich in de periode 1976/1977 manifesteerde als een reactie op de uit-ontwikkelde, van haar bronnen en milieu vervreemde, gekunstelde popmuziek en haar wezen als breed geaccepteerd onderdeel van industrie en samenleving. Gekoppeld aan de bij een nieuwe generatie jongeren behorende sociale onvrede, met name in het door traditioneel klassenbewustzijn en economische teruggang geteisterde Engeland, uit deze reactie zich in muziek die, net als in 1955 en 1963, uitgaat van haar meest simpele vorm: rock-'n-roll. In de periode 1977-1980 werd punk de meest zichtbare jeugdsubcultuur in het Verenigd Koninkrijk en in de meeste westerse grootstedelijke centra (met name Londen, Los Angeles en Melbourne).

De eerste Nederlandse punkband die de zaken serieus aanpakte was The Speedtwins, met o.a. Lain Barbier. Tot in Uruguay aan toe kent deze band nog steeds een grote schare fans. Anno nu speelt Turbo een aantal nummers (Domino, Motorbike Song, Sadie Slider en nog een paar) die ook al door The Speedtwins werden gespeeld. Af en toe treeedt Lain nog op met Nico Groen onder de naam The Speedtwin(S). Klik hier als je daar meer over wilt lezen.

 

speedtwins2

THE SPEEDTWINS!!!!! (fotograaf onbekend)

Rock and Roll

Als muziekstijl is het een stijl in de popmuziek waarin vooral gebruik wordt gemaakt van zang (vaak meerstemmig), elektrische gitaren, saxofoon (in de beginjaren) en drumstel.
Een kenmerkend facet is de sterke afterbeat (op de tweede en vierde tel in een 4/4-maat).

Lees meer...

Blues Rock

Bluesrock ontstond door aan bluesmuziek rockelementen toe te voegen.
Bekende artiesten in dit genre zijn Led Zeppelin, Aerosmith, Gary Moore, Walter Trout, Rory Gallagher en Stevie Ray Vaughan.

Lees meer...

Pop Punk

Punk of punkrock is een ruwe vorm van rockmuziek die opkwam in de tweede helft van de jaren zeventig van de twintigste eeuw. Oorspronkelijk een zowel muzikaal als sociaalverschijnsel dat zich in de periode 1976/1977 manifesteerde als een reactie op de uit-ontwikkelde....

Lees meer...