Geschiedenis

Turbo is een Nederlandse hardrockband uit Arnhem, die in 1978 ontstond uit de sciencefictionrockband Metal Voices.

Leen (Lain) Barbier (ex Speedtwins) begon de groep samen met gitarist Jos Jaspers (ex Long Tall Ernie and The Shakers), bassist Charles Schutters en drummer Eugene Arts. Arts, Barbier en Jaspers kenden elkaar reeds sinds 1974 uit de Arnhemse groep Trade Mark. Op 1 januari 1979 werd de maatschap TURBO opgericht. Gerepeteerd werd in de Novanex Studio in Wijchen onder auspiciën van wijlen Robert Laupman. Diskjockey Alfred Lagarde herkende de kwaliteiten van de band en produceerde, zonder vermelding als zodanig wegens belangengenverstrengeling, het debuutalbum Turbo in 1979 voor CBS Nederland. 

In 1988 werd de samenwerking tussen Kemper en Barbier hernieuwd binnen de formatie No Exqze. Drummer was Nico Groen en tweede gitarist was Geert Scheijgrond. Er werd een cd uitgebracht, geproduceerd door Tony Platt(producer van onder andere AC/DC).
No Exqze had meer commercieel succes dan Turbo; de singles It's love en Home Again behaalden een positie in de Nederlandse Top 40. Ook werd er in Spanje in het voorprogramma van Status Quo gespeeld, wat zeer aansloeg bij de Spanjaarden.

In 1991 kwam Turbo weer bij elkaar voor een periode van een jaar; ditmaal met Geert Scheijgrond op basgitaar. Gedurende dat jaar werd een aantal malen opgetreden.

Na opnamen eind 1979 kwam begin 1980 een tweede album uit, getiteld You Girl. Dit keer werd Lagarde wel als producer vermeld. De single You Girl behaalde de tipparade. Schutters werd na de opnamen midden december 1979 vervangen door Dick Kemper. Feitelijk was de band toen (tijdelijk) op zijn retour. Kemper is niet op een Turbo-studio-album te horen omdat de live-opnamen, die medio 1980 zijn gemaakt, bedoeld voor het derde album, wegens ontbinding van de band niet meer zijn uitgebracht. Wel is er in 2001 een nieuwe live-cd, Turbolence, opgenomen waar Dick Kemper wel op te horen is.

Na de ontbinding van Turbo vervolgde Kemper zijn carrière in Vandenberg. Barbier was vervolgens zanger van onder andere Diesel, No Exqze (weer met Dick Kemper, en ook Geert Scheijgrond) en zijn eigen band Rotor.

In 2001 vond in Arnhem een reünie van Turbo plaats. Gedurende meerdere avonden werden in café De Kroeg, de Korenmarkt en Rocky's café te Arnhem (de locatie waar 25 jaar eerder ook de eerste optredens plaatsvonden) opnamen gemaakt voor een live CD, die werd uitgebracht onder de titel Turbolence.

Na een jarenlang verblijf op Sardinië keerde zanger Barbier in 2007 weer naar Arnhem terug. Hij zingt in diverse lokale bands en is tevens solo-artiest. Ook maakt hij deel uit van de band Smalltown Nobodies, en treed hij op met zijn formatie Lain's Workout.
Sinds 2013 is Turbo ook weer On The Road. Eugene Arts die in 2012 is overleden is opgevolgd door Willem van der Aa, de voormalige uitbater van de Katoenclub in Arnhem. Verder doen Lain, Geert en Dick weer mee.